Enigma Makinesi (Kripto Makinesi)

Enigma; II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullanılan bir şifre makinesi. Daha açık bir ifade ile Rotor makineleri ailesi ile ilişkili bir Elektro-Mekanik aygıttı ve birçok değişik türü vardı.

Enigma Makinesi (Kripto Makinesi)

2. Dünya Savaşı sırasında telsiz ile gönderilen mesajların tespit edilmesi ihtimali çok yüksekti. Bu sebeple mesajların şifrelenmesi gerekiyordu. Hitler’in talebi doğrultusunda haberleşme konusundaki gizlilik ihtiyacının karşılanması amacıyla Enigma makinesinin güvenilirliği artırılmıştır. Öyle ki; geliştirilen bu model ile üretilen kodların çözülebilme ihtimali %0.00016’ydı.

Enigma Makinesi Çalışma Prensibi

Daktiloya benzer bir yapıya sahip olan Enigma makinesi en temel haliyle, bir harfe basıldığı zaman o harfi başka bir harfle eşleştirerek şifrelenmiş bir metin ortaya çıkarmaktadır. Enigma makinesini oluşturan en temel parçalar ise klavye (keyboard), harfler için lamba panosu (light board), genel olarak 3 adet rotor ve 1 adet fiş panelidir (plugboard). Her rotor üzerinde 26 adet harf bulunmaktadır. Klavye üzerinde basılan harfler, rotorlar aracılığıyla mekanik olarak şifrelenir. Yani basılan harf, başka bir harf şeklinde kodlanmaktadır. Bu durumu rotorlar aracılığıyla olasılık üretme olarak da tanımlayabiliriz. Örneğin klavye üzerinde M harfine basıldığında rotorların kenarındaki kontaklar sayesinde makineden akım geçer. Enigma makinesi bunu T olarak kodlar ve lamba panosunda T harfinin bağlı olduğu lamba yanar. Aynı harfe tekrar basılırsa yeniden rastgele bir harf ile eşleştirme gerçekleşir. Çünkü her harfe basıldıktan sonra bir veya birden fazla rotor döner ve akımın yönü değişir. Böylelikle şifreleme şekli de değişmiş olur.

 

Enigma Makinesi (Kripto Makinesi)

Enigma makinesi nasıl deşifre edildi?

Kriegsmarine olarak adlandırılan Alman donanması diğer silahlı kuvvetler gibi 1937 yılında yeni bir şifreleme sistemine geçerler. Anahtarların bulunduğu talimatnameler iki veya üç günde bir değişmekte ve güvenliği artırıcı unsur olarak Kenngruppenbuch olarak adlandırılan şifre kitabı kullanılırdı. bu sistem savaş öncesinde Polonya istihbaratı tarafından kırılamamıştır.

Savaş döneminde güvenlik seviyesi oldukça yükselen Kriegsmarine prosedürleri donanma Enigma makinalarına eklenen üç ilave rotor sayesinde daha da geliştirilmiştir. Eklenen üç rotor sayesinde hangi rotorların şifreleme sırasında kullanılacağının tahmin edilmesi zorlaşıyordu. Her ilave rotorun olası şifreleme başlangıç konumları düşünüldüğünde olasılık sayısı 6'dan 336'ya çıkıyordu.

Yorum Yap

Blog için yorumlarınızı buradan belirtebilirsiniz.